Want stad is ook de ultieme vorm van menselijk samen-leven.

Bijdrage van Pieter ter Veen

Het thema van de Floriade 2022 in Almere is “Growing Green Cities”. Groen is niet de eerste kleur die bij steden in gedachten komt. Groen associëren we eerder met het platteland, met dorpen; met grazige weiden en bloeiende bossen. De Stad verbinden we met beton en asfalt, met grauw en grijs. Veel mensen hebben negatieve associaties bij het begrip stad. Steden zijn oorden van verderf. Ook in de bijbel kom je negatieve beelden van de stad tegen: Sodom en Gomora, Babel en Nineve, het zijn prototypen van verloederd leven.

Toch is dat niet het hele verhaal. De bijbel begint weliswaar met het verhaal van een paradijselijke tuin. Maar de toekomstverwachting in de bijbel is niet het herstel van dat verloren paradijs, maar de toekomst is een stad. Want stad is ook de ultieme vorm van menselijk samen-leven. Het visioen over die toekomst lezen we in Openbaring, het laatste boek van de bijbel. Johannes, de schrijver van dat boek, ziet die stad neerdalen als een geschenk uit de hemel.

Dat visioen kan ook de inspiratiebron zijn voor “growing green cities”. Als je Openbaring goed leest, ontdek je dat het visioen de ideale stad beschrijft, omringd door een paradijselijke tuin. Kortom een volmaakt groene stad. Toch is al dat groen niet het meest wezenlijke van dit toekomstvisioen. Met de verwerkelijking van dit visioen is er een einde gekomen aan onrecht en geweld, ziekte en verdriet. God zelf zal alle tranen drogen.

Als die stad er is, groeien er niet alleen fruitbomen en geneeskrachtige kruiden, maar er groeien ook de vruchten die het leven pas echt leefbaar maken. Geestelijke vruchten, beter gezegd: vruchten van de Geest: Vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, medeleven, geloof, hoop en liefde. Deze vruchten voegen een nieuwe dimensie toe aan het concept van een groene stad.

De inzending van de kerken van Almere op de Floriade wil iets van dat toekomstvisioen van Openbaring verbeelden als bron van inspiratie om te bouwen aan groene steden, die werkelijk leefbaar zijn omdat deze geestelijke vruchten er groeien: een fruitful city.

Meer verhalen

Bijdrage van

Bouw van de Tiny Church op de Floriade begonnen

Lees meer

Bijdrage van Frans Danenberg

Meer harmonie met de natuur gaan leven?

Lees meer

Bijdrage van Jelte Hoving

Ik zie een tuin met bloemen en hoor het water stromen...

Lees meer

Doneer

Wilt u de bouw van de Tiny Church, de aanleg van de tuin en 12 kunstwerken over de vruchten van de Geest ondersteunen?