Want stad is ook de ultieme vorm van menselijk samen-leven

Bijdrage van Pieter ter Veen

Het thema van de Floriade 2022 in Almere is “Growing Green Cities”. Groen is niet de eerste kleur die bij steden in gedachten komt. Groen associëren we eerder met het platteland, met dorpen; met grazige weiden en bloeiende bossen. De Stad verbinden we met beton en asfalt, met grauw en grijs. Veel mensen hebben negatieve associaties bij het begrip stad. Steden zijn oorden van verderf. Ook in de bijbel kom je negatieve beelden van de stad tegen: Sodom en Gomora, Babel en Nineve, het zijn prototypen van verloederd leven.

Toch is dat niet het hele verhaal. De bijbel begint weliswaar met het verhaal van een paradijselijke tuin. Maar de toekomstverwachting in de bijbel is niet het herstel van dat verloren paradijs, maar de toekomst is een stad. Want stad is ook de ultieme vorm van menselijk samen-leven. Het visioen over die toekomst lezen we in Openbaring, het laatste boek van de bijbel. Johannes, de schrijver van dat boek, ziet die stad neerdalen als een geschenk uit de hemel.

Dat visioen kan ook de inspiratiebron zijn voor “growing green cities”. Als je Openbaring goed leest, ontdek je dat het visioen de ideale stad beschrijft, omringd door een paradijselijke tuin. Kortom een volmaakt groene stad. Toch is al dat groen niet het meest wezenlijke van dit toekomstvisioen. Met de verwerkelijking van dit visioen is er een einde gekomen aan onrecht en geweld, ziekte en verdriet. God zelf zal alle tranen drogen.

Als die stad er is, groeien er niet alleen fruitbomen en geneeskrachtige kruiden, maar er groeien ook de vruchten die het leven pas echt leefbaar maken. Geestelijke vruchten, beter gezegd: vruchten van de Geest: Vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, medeleven, geloof, hoop en liefde. Deze vruchten voegen een nieuwe dimensie toe aan het concept van een groene stad.

De inzending van de kerken van Almere op de Floriade wil iets van dat toekomstvisioen van Openbaring verbeelden als bron van inspiratie om te bouwen aan groene steden, die werkelijk leefbaar zijn omdat deze geestelijke vruchten er groeien: een fruitful city.

Meer verhalen

Bijdrage van

15 jongeren uit Almere kwamen op 19 juni naar de Tiny Church en de tuin. Ze vroegen aandacht voor Almere. Eén van hen speelde gitaar. Tijdens een korte viering gingen zij in gebed voor Almere. Op zondag 10 juli komt een groep tieners uit Zaandam naar de tuin en Tiny Church.

Lees meer

Bijdrage van

Jos Bregman. Lees de NFC-chip van het hout van het kunstwerk 'Geloof'. Wanneer hout of een boom een NFC-chip heeft kan je zien waar het hout vandaan komt. In onze tuin staat het kunstwerk ‘Geloof’ van Jos Bregman. Download daarvoor een NFC reader app.

Lees meer

Bijdrage van

Hans van Atten is vanaf de eerste week vrijwilliger in de tuin van Fruitfulcity. Hij geniet van de ontmoetingen met bezoekers uit de hele wereld. Wanneer bezoekers in gesprek willen over duurzaamheid gaat Hans daar op zijn manier op in. Kijk onder 'lees meer' voor het video-interview met Hans.

Lees meer

Bijdrage van

Groepen scholieren, kinderen of tieners kunnen in de tuin van Fruitfulcity kiezen voor de route langs de kunstwerken, de route met vragen over duurzaamheid en de route met vragen over spiritualiteit. Meld je aan bij Frans Danenberg. Op een aantal dagen zijn er speciale programma's, zoals programma's van Jong Protestant. Kijk in de agenda.

Lees meer

Doneer

Wilt u de bouw van de Tiny Church, de aanleg van de tuin en 12 kunstwerken over de vruchten van de Geest ondersteunen?