< Terug naar de agenda

5 Oct 2022

Driemaal Duurzaam, voor groepen kinderen, Tijdstip 14.00 tot 17.00 uur

Kinderen leren dat het belangrijk is om duurzaam met Gods natuur om te gaan. Met behulp van excursie gaan we kijken naar deze natuur en leren ze dankbaarheid voor hetgene wat ons gegeven is. Download het programma via de bovenstaande datum-link en daarna op 'Programma Driemaal Duurzaam voor de leiding'.

Programma Driemaal Duurzaam voor de leiding

Gelieve vooraf contact opnemen met Frans Danenberg: f_t_jdanenberg@hotmail.com en aangeven op welk tijdstip jouw groep de Tiny Church wil gebruiken. Wij stellen het op prijs wanneer de leiding van de groep zelfstandig het programma in onze tuin of Tiny Church kan uitvoeren. De gastvrouw/gastheer zal de groep welkom heten. Werkmateriaal zoals stiften en papier is aanwezig in de Tiny Church. Van harte welkom!

Dit is een programma van Jong Protestant

Om ons heen zien we vaak dat de economie voorrang krijgt op mens en natuur. Als economische duurzaamheid, ecologische duurzaamheid (het milieu) en sociale duurzaamheid (de mens) niet in balans zijn, gaat het ten koste van de leefbaarheid van onze samenleving. Welvaart betekent niet automatisch welzijn.

In het scheppingsverhaal krijgt de mens de opdracht om de schepping, de aarde, te bewerken en te bewaken. Bewerken doen we zeker, de economie draait op volle toeren, maar bewaken? Er voor zorgen dat er ook voor onze kinderen een leefbare aarde zal zijn in de toekomst?

Steeds meer kerken gaan zich daarom ook bezinnen op het thema duurzaamheid, bijvoorbeeld door middel van een duurzaamheidscan.

Op www.voetenbank.nl vind je een voorbeeld van een duurzaamheidsscan. Onder het kopje ‘materiaal' staat een formulier dat speciaal voor kerken is ontwikkeld. Hiermee kun je kijken hoe groot de 'virtuele voetafdruk' is die je als gemeente op de aarde achterlaat. Natuurlijk krijg je ook tips hoe je deze 'voetafdruk' kleiner maakt (lees: het milieu minder belast).

Een duurzaamheidstest kan ook waardevol zijn voor het jeugdwerk van je kerk. Koop je je clubmateriaal bijvoorbeeld duurzaam in? Gaat de gemeente duurzaam om met de vrijwilligers die het jeugdwerk laten draaien? Download hier een duurzaamheidsquiz voor jeugdwerk.

DOEN: NAAR BUITEN!
Tijdsduur: een uur.
Nodig: vellen papier en tekenmateriaal

Hebben de kinderen oog voor wat God laat groeien? Ga eens met ze naar buiten. Het mooiste is natuurlijk een plaats waar veel natuur is. In dit geval de tuin op de Floriade. Eventueel het bos aan de overkant. 

Laat de kinderen goed rondkijken.
- Wat zien ze allemaal groeien?
- Wat vinden ze mooi en wat niet zo? Waarom?
- Denken ze er wel eens over na dat God alles laat groeien?

Elk kind maakt een kleurige tekening van de boom, bloem of plant die hij/zij de mooiste vindt. Of neem (digitale) foto's en maak een collage van het resultaat. Hang de tekeningen of foto's op in de kerk op Tip: bewaar ze om ze later in het jaar te gebruiken als een mooie illustratie bij Dankdag.

DOEN: KRINGGESPREK
Tijdsduur: dertig minuten
Nodig: bijbel, vellen papier, pennen, kleurpotloden of stiften.

Lees Lucas 17: 11-19 voor. Jezus geneest tien melaatse mannen, maar slechts één komt terug om Jezus te bedanken.

Vragen:
- Wat vinden de kinderen van dit verhaal?
- Wat valt hen op?
- Wat vinden ze van de reactie van Jezus?
- Hoe zouden ze zelf reageren?

De kinderen tekenen een TOP 5 van dingen waar ze zelf heel blij mee zijn. Zijn ze daar dankbaar voor? Hoe laten ze dat aan God merken?

DOEN: DANKLIED
Tijdsduur: vijftien minuten
Nodig: pennen en papier, eventueel een flapover met een markeerstift.

Een toepasselijk lied voor Dankdag is ‘Dank u voor deze nieuwe morgen'. Dit lied staat in veel bundels.

Zing het lied met de kinderen. Waar zijn de kinderen zelf dankbaar voor? Laat de kinderen wat dingen opschrijven (of gebruik wat in het kringgesprek naar voren kwam).

Maak dan samen enkele nieuwe coupletten en schrijf die op een bord of een flapover en zing het lied opnieuw. Bedenk met oudere kinderen ook een nieuwe uitvoering, bijvoorbeeld een rap-versie

< September >
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Doneer

Wilt u de bouw van de Tiny Church, de aanleg van de tuin en 12 kunstwerken over de vruchten van de Geest ondersteunen?