GroeneKerken

GroeneKerken is een platform en een netwerk van geloofsgemeenschappen. GroeneKerken ondersteunt geloofsgemeenschappen bij het maken van concrete stappen zetten in verduurzaming. In de Tiny Church is informatie te vinden over hoe je GroeneKerk kunt worden en wat dit je biedt, waaronder een een documentaire van 12 minuten en de Duurzame Bucketlist Ook biedt GroeneKerken binnenkort programma’s aan in de Tiny Church. Zie daarvoor onze agenda.

Vragen bij de documentaire over GroeneKerken:

In de mini-documentaire komen een paar mensen uit GroeneKerken aan het woord, die vertellen over hun initiatieven en hun motivatie. Er zijn al bijna 400 GroeneKerken in Nederland en dit aantal groeit snel. Kijk mee en laat je inspireren. Wil je verder in gesprek, dan kan dat met onderstaande vragen. 

Voorbeelden van GroeneKerken in heel Nederland

Minuut 0.00-2.50 Duurzaamheid is een breed begrip. Er komen veel invalshoeken voorbij. Sociale gerechtigheid, groene energie, keuzes als consument, bewustwording, moestuinen, etc.

Welke spreken jou aan? Zouden die kunnen passen in jouw kerk/ geloofsgemeenschap?

Voedsel en hoe die ons met de aarde verbindt

Vanaf minuut 2.50 Boerin en ondernemer Diana met haar man Arnold uit de Flevopolder. Zij vertellen over hun Burgerboerderij en de uitdagingen waar zij voor staan. Met 1000 burgers uit Almere en Zeewolde willen zij hun voedselcollectief uitbreiden. Bekijk de facebookpagina Burgerboerderij Oosterwold. Diana: ‘Zelfs als boer voel ik me verwijderd van mijn voedsel. Het is belangrijk dat we ons weer meer verbonden voelen met de aarde.’ 

Wat vind je hiervan? Wat zou dit kunnen opleveren voor onze economie, denk je? 

De vreugde van kleine duurzame stappen

Vanaf minuut 6.18 Christelijke Gereformeerde Kerk Zwolle: Henk Meinders en Elise Steenhaard. Henk Meinders: ‘Sommige mensen vragen zich af of het allemaal wel zin heeft, al die kleine stapjes. Maar juist God werkt in het bijbelse verhaal met kleine dingen. Probeer te genieten van die kleine stapjes en ontdek de vreugde daarvan.’ 

Welke kleine stapjes maken jou blij? 

Duurzame keuzes voor een rechtvaardige wereld

Vanaf minuut 9.17 Ruben van de Belt.  Ruben vertelt hoe de meest kwetsbare mensen op aarde het eerst te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Na zijn reis naar Bangladesh heeft hij daarom zijn gedrag verandert op het gebied van kleding en voedsel. 

Welke ervaringen in jouw leven zetten jou aan tot duurzame keuzes? 

Doneer

Wilt u de bouw van de Tiny Church, de aanleg van de tuin en 12 kunstwerken over de vruchten van de Geest ondersteunen?